Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е подала

...
Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е подала
Коментари Харесай

Петя Първанова подаде оставка като шеф на Държавната агенция по бежанците

Председателят на Държавната организация за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е подала оставка. 

Първанова е взела решението, откакто е извикана на диалог в Министерски съвет в сряда заран, като " по време на диалога е станало ясно, че взаимната работа не може да продължи ", цитират думите ѝ от Българска национална телевизия. 

Тя е началник на организацията от 2016 година до момента. Работила е дълги години в дирекция " Международно сътрудничество " в Министерство на вътрешните работи, като през 2013 година е назначена за длъжностен министър на вътрешните работи в кабинета на Марин Райков. По-късно става консултант на Меглена Кунева и Румяна Бъчварова по въпросите на вътрешните работи и миграцията.

От началото на войната в Украйна активността на Държавната организация за бежанците беше подложена на критика поради неналичието на готовност за посрещането на украинските бежанци. 

При чуване в Народното събрание преди седмица Първанова разгласи, че занапред ще се урежда въпросът за превод на украински език за служебни цели на ДАБ. 

Депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова изнесе данни, че в центровете за настаняване се поставя по един преводач на 2000 души, не се оказва психична помощ, а в един от лагерите е настанена жена с един бъбрек, която не е получила здравна помощ от 6 месеца. 

Центровете на Агенцията бяха изключени за настаняване на украинци поради несъответстващите условия в тях.

Вместо това жителите на Украйна - най-вече майки с деца - получават заслон в частни жилища или в хотели и почивни бази, като вземат по-бързия статут на краткотрайна протекция, с цел да не се постанова да аплайват пред ДАБ. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР